УДК 634.8
ВЛИЯНИЕ ВЫСОТЫ МЕСТНОСТИ НАД УРОВНЕМ МОРЯ В УСЛОВИЯХ ЮЖНОГО БЕРЕГА КРЫМА НА РАЗВИТИЕ И САХАРОНАКОПЛЕНИЕ В ВИНОГРАДЕ СОРТА МУСКАТ БЕЛЫЙ
EFFECT OF THE HEIGHT OF THE TERRAIN ABOVE SEA LEVEL IN THE SOUTH COAST OF CRIMEA ON DEVELOPMENT AND SUGARACCUMULATION IN GRAPE VARIETY MUSCAT BELIY
В.И. Иванченко
ФГАОУ ВО “Крымский федеральный университет им. В.И. Вернадского”, Россия, Республика Крым, г. Симферополь, п. Аграрное, 295492 e-mail: magarach.iv@mail.ru
В.А. Мельников
ГБУ Республики Крым Национальный научно-исследовательский институт винограда и вина «Магарач». Россия, Республика Крым, г. Ялта, ул. Кирова 31, 298600 e-mail: w.a.melnikoff@ya.ru
Аннотация. Более раннее наступление фенологических фаз распускание почек и начало цветения отмечено на виноградниках, расположенных на высоте 102 м над уровнем моря. Необходимая сумма активных температур для распускания почек – 122°С, начало цветения – 859,5°С. Более интенсивный рост побегов отмечен на участке, расположенном на 102 м над уровнем моря по сравнению с виноградниками, расположенными на уровне 321 м. Сумма активных температур воздуха в период созревания ягод винограда (июль-сентябрь) 2035- 2175°С обеспечивает высоко кондиционное сырьё для получения ликерных вин с массовой концентрацией сахаров в виноградном сусле 285-290 г/дм3 . Ключевые слова: высота над уровнем моря, сумма активных температур, осадки, фенологические фазы, массовая концентрация сахаров. |
V.I. Ivanchenko
Federal state Autonomous educational institution “Crimean Federal V.I. Vernadsky University”, Russia, Republic of Crimea, Simferopol, Agrarnoe, 295492 e-mail: magarach.iv@mail.ru
V.A. Melnikov
State budgetary institution of the Republic of Crimea of the national research Institute of vine and wine “Magarach”. Russia, Republic of Crimea, Yalta, St. Kirova, 298600 e-mail: w.a.melnikoff@ya.ru
Summary. An earlier onset of phenological phases of bud break and the beginning of flowering was noted for the vineyards, located at a height of 102 m above sea level. Necessary sum of active temperatures for bud break – 122°C, beginning of flowering – 859,5°C. More intensive growth of shoots is observed on the plot located at 102 m above sea level in comparison to the vineyards located on 321 m above sea level. The sum of active temperatures in the period of ripening grape berries (July-September) 2035–2175°C provides high certified raw material for liqueur wines with the mass concentration of sugars in grape must 285-290 g/dm3 . Keywords: height above sea level, the sum of active temperatures, precipitation, phenological phases, the mass concentration of sugars. |