УДК 634.8
ВЛИЯНИЕ ВЫСОТЫ МЕСТНОСТИ НАД УРОВНЕМ МОРЯ В УСЛОВИЯХ ЮЖНОГО БЕРЕГА КРЫМА НА РАЗВИТИЕ И САХАРОНАКОПЛЕНИЕ В ВИНОГРАДЕ СОРТА МУСКАТ БЕЛЫЙ
EFFECT OF THE HEIGHT OF THE TERRAIN ABOVE SEA LEVEL IN THE SOUTH COAST OF CRIMEA ON DEVELOPMENT AND SUGARACCUMULATION IN GRAPE VARIETY MUSCAT BELIY
| В.И. Иванченко
ФГАОУ ВО “Крымский федеральный университет им. В.И. Вернадского”, Россия, Республика Крым, г. Симферополь, п. Аграрное, 295492 e-mail: magarach.iv@mail.ru
В.А. Мельников
ГБУ Республики Крым Национальный научно-исследовательский институт винограда и вина «Магарач». Россия, Республика Крым, г. Ялта, ул. Кирова 31, 298600 e-mail: w.a.melnikoff@ya.ru
Аннотация. Более раннее наступление фенологических фаз распускание почек и начало цветения отмечено на виноградниках, расположенных на высоте 102 м над уровнем моря. Необходимая сумма активных температур для распускания почек – 122°С, начало цветения – 859,5°С. Более интенсивный рост побегов отмечен на участке, расположенном на 102 м над уровнем моря по сравнению с виноградниками, расположенными на уровне 321 м. Сумма активных температур воздуха в период созревания ягод винограда (июль-сентябрь) 2035- 2175°С обеспечивает высоко кондиционное сырьё для получения ликерных вин с массовой концентрацией сахаров в виноградном сусле 285-290 г/дм3 . Ключевые слова: высота над уровнем моря, сумма активных температур, осадки, фенологические фазы, массовая концентрация сахаров. |
V.I. Ivanchenko
Federal state Autonomous educational institution “Crimean Federal V.I. Vernadsky University”, Russia, Republic of Crimea, Simferopol, Agrarnoe, 295492 e-mail: magarach.iv@mail.ru
V.A. Melnikov
State budgetary institution of the Republic of Crimea of the national research Institute of vine and wine “Magarach”. Russia, Republic of Crimea, Yalta, St. Kirova, 298600 e-mail: w.a.melnikoff@ya.ru
Summary. An earlier onset of phenological phases of bud break and the beginning of flowering was noted for the vineyards, located at a height of 102 m above sea level. Necessary sum of active temperatures for bud break – 122°C, beginning of flowering – 859,5°C. More intensive growth of shoots is observed on the plot located at 102 m above sea level in comparison to the vineyards located on 321 m above sea level. The sum of active temperatures in the period of ripening grape berries (July-September) 2035–2175°C provides high certified raw material for liqueur wines with the mass concentration of sugars in grape must 285-290 g/dm3 . Keywords: height above sea level, the sum of active temperatures, precipitation, phenological phases, the mass concentration of sugars. |

