УДК 581.1.036:634.8
УСТОЙЧИВОСТЬ ВИНОГРАДА К СТРЕССОРАМ ЗИМНЕГО ПЕРИОДА ЮГА РОССИИ ПО ТРЕТЬЕМУ КОМПОНЕНТУ ЗИМОСТОЙКОСТИ
RESISTANCE OF GRAPEVINES TO WINTER STRESS IN THE SOUTH OF RUSSIA ON THE THIRD COMPONENT OF WINTER HARDINESS
| Н.И. Ненько, И.А. Ильина, В.С. Петров, М.А. Сундырева, Т.В. Схаляхо
ФГБНУ Северо-Кавказский зональный научно-исследовательский институт садоводства и виноградарства, Россия, г. Краснодар, e-mail: kubansad@kubannet.ru
Аннотация. Выявлены биохимические закономерности формирования устойчивости сортов винограда различного эколого-географического происхождения к стрессам зимнего периода юга России в условиях изменяющегося климата. Дана биохимическая характеристика сортов винограда, отличающихся по устойчивости к низким температурам по третьему компоненту зимостойкости. Ключевые слова: виноград, низкотемпературный стресс, компонент зимостойкости, физиолого-биохимические закономерности, оводненность, крахмал, белок, пролин, сахароза, органические кислоты. |
N.I. Nenko, I.A. Ilyina, V.S. Petrov, M.A. Sundyreva, T.V. Skhalyakho
North-Caucasian zonal research Institute of horticulture and viticulture, Russia, Krasnodar e-mail: kubansad@kubannet.ru
Summary. In a changing climate physiological and biochemical regularities of the formation of the sustainability of varieties of grape of different ecologo – geographical origin to the stress of the winter period in the South of Russia were identified. A biochemical characterization of varieties of grape differing in resistance to low temperatures on the third components of hardiness were given. Keywords. grapes, low-temperature stress, the components of winter hardiness, physiological and biochemical principles, water content, starch, protein, рroline, sucrose, organic asids. |

